Tips voor presentatie

Uiteraard is iedere presentatie anders en volledig afhankelijk van je doelgroep en de situatie. Er zijn een aantal zaken welke voor alle presentaties gelden. Voor het maken van een goed werkende presentatie hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet. Heb je hulp nodig? Bekijk ook onze handleidingen

Locatie van het scherm

Bedenk goed waar je het informatie scherm wilt plaatsen. De grootte van het scherm, het lichtinval en de looplijn zijn zaken waar rekening mee moet worden gehouden.

Duur van de presentatie

Hoe lang een presentatie duurt is afhankelijk van de locatie waar de presentatie is. In een wachtruimte is er meer tijd om een presentatie te bekijken dan langs een wandelroute. Een presentatie duurt over het algemeen tussen de 90 seconden en 5 minuten.

Het aantal dia’s

Een gemiddelde presentatie bestaat uit 10 tot 15 dia’s. Plaats je hier een video tussen, dan kan het aantal lager uit vallen dan 10 dia’s. Uiteraard zijn er situaties waarbij er een andere hoeveelheid dia’s gebruikt wordt.

Tijdsduur per dia

De gemiddelde tijdsduur van een dia is over het algemeen tussen de 10 en 20 seconden. Dit geeft de bezoeker de tijd om de tekst te lezen, maar zorg er voor dat de aandacht niet verslapt.

Gebruik veel contrast

Gebruik veel contrast in het gebruik van afbeeldingen en teksten. Zo voorkom je dat teksten wegvallen op de achtergrond  en de boodschap niet overkomt bij de bezoeker.

Leesbaarheid

De leesbaarheid op een groot beeldscherm is anders dan die van een computer monitor. Gebruik in de dia’s een leesbaar lettertype en grote dikke letters, deze zijn goed leesbaar zijn op een afstand. Ook hier is iedere situatie weer anders, dus test je eigen presentatie goed.

Beperk het aantal woorden

Tijd om veel tekst te lezen is er vaak niet. Onze richtlijn is om niet meer dan 20 woorden te gebruiken per dia. Het advies is om te verwijzen naar de website en niet de tekst van de website in de dia te tonen.

Korte, pakkende titels

Gebruik pakkende titels om de aandacht te trekken. Denk hierbij aan: Bestel nu! Uitverkoop! Let op! Enzovoorts.

Altijd een actuele presentatie

Narrowcasting is een verlengstuk van je communicatie. Zorg daarom dat je dezelfde huisstijl hanteert als in andere communicatiemiddelen. Denk daarbij aan het gebruik van de huiskleuren, logo’s en/of lettertypes.

Eenvoudig taalgebruik

Vermijd lange woorden en moeilijke zinnen. Zorg dat het voor de hele doelgroep in één oogopslag te begrijpen is. Dus niet: “Wij verkopen de totale voorraad tegen gereduceerde prijzen!”, maar: “UITVERKOOP!”

Je eigen huisstijl hanteren

Narrowcasting is een verlengstuk van je communicatie. Zorg daarom dat je dezelfde huisstijl hanteert als in andere communicatiemiddelen. Denk daarbij aan het gebruik van de huiskleuren, logo’s en/of lettertypes.

Timing

Zorg dat er niet teveel overgangen en/of animaties tegelijkertijd zijn, een kijker zal zich niet kunnen focussen op dat wat je wilt communiceren. Timing is essentieel, test zelf of alles in een logische en leesbare volgorde verschijnt.